3.1) Informatieve vaardigheden

3.1.1. De docent toont aan dat hij adequaat gebruik kan maken van zoekmachines en databases om zo digitaal (leer-) materiaal te ontsluiten.

Onze methode voor het vak Nederlands, Nieuw Nederlands, biedt naar mijn mening niet altijd genoeg uitdaging of interessante opdrachten voor mijn leerlingen. Daarom probeer ik in de lessen veel te variëren. Hierbij probeer ik ook regelmatig gebruik te maken van activerende werkvormen. Omdat mijn eigen verzameling nog niet zo uitgebreid is, zoek ik met enige regelmaat op internet. De meest voor de hand liggende zoekmachine die ik hiervoor gebruik, is Google. Via deze zoekmachine krijg ik veel verschillende resultaten. Voor mijn opleiding moet ik vaak verslagen maken die voorzien moeten zijn van (wetenschappelijke bronnen). Via Google kom ik dan vaak uit bij Google Scolar. Hier worden wetenschappelijke artikelen geplaatst die ook bruikbaar zijn voor studenten.  

In mijn lessen merk ik dat leerlingen nog niet altijd weten hoe ze iets op moeten zoeken op internet. Vaak typen ze iets in dat niet zo veel met de zoekterm te maken heeft. Ook merk ik dat leerlingen niet goed weten wat een bron is. Aangezien dit erg belangrijk is om bepalen of de informatie betrouwbaar is of niet, heb ik hier bij verschillende stages aandacht aan besteed. In een vwo-plus 2 klas heb ik een les gemaakt over nepnieuws. Hier heb ik twee interessante filmpjes bijgevoegd. Vervolgens moesten zij in de les erna zelf op zoek gegaan naar nieuws en bepalen wanneer iets betrouwbaar is of niet. 

 

3.1.2. De docent toont aan dat hij sites kan beoordelen op betrouwbaarheid en authenticiteit en dat hij het belang hiervan kan overbrengen op zijn leerlingen.

 

Zoals hierboven al blijkt, is het belangrijk om de leerlingen bewust te maken wanneer en welke informatie betrouwbaar is. Vooral de afkomst van internetbronnen is soms lastig te achterhalen. Tegenwoordig zien veel leerlingen het verschil tussen 'echt' nieuws en 'nepnieuws' steeds minder goed. Ik hoor leerlingen regelmatig over zaken die ze bijvoorbeeld via social media meekrijgen terwijl het later een hoax blijkt te zijn of dat het nieuws helemaal niet klopt. Daarbij wordt er via social media steeds vaker bepaald wat jij te zien krijgt of juist niet. Ook hier zijn leerlingen zich niet van bewust. 

In de methode wordt er zowel in klas 1 als 2 maar weinig aandacht besteed aan bronnen. Brongebruik of de herkomst hiervan wordt helemaal niet besproken. Momenteel volgen beide klassen een hoofdstuk over lezen. Hier wordt in summiere bewoording gevraagd naar een bron. Ik vraag de leerlingen zelf verder of ze dit betrouwbaar achten en waarom wel of niet. 

 

3.1.3. De docent toont aan dat hij verantwoord kan omgaan met andermans (digitale) producten en op de hoogte is van de regels met betrekking tot plagiaat en plagiaatpreventie.

Tijdens de opleiding heb ik veel verslagen moeten schrijven. Natuurlijk maak je dan veelvuldig gebruik van bronnen. Voor mijn huidige opleiding heb ik de opleiding Journalistiek afgerond. Hier heb ik geleerd hoe belangrijk het is om goed en eerlijk met bronnen om te gaan. Toch vond ik het in het begin lastig om bronnen goed weer te geven. Vanuit de NHL wordt gewerkt met de APA-richtlijnen. Via de ELO kunnen studenten ook richtlijnen vinden hoe de meestvoorkomende bronnen zoals boeken, (tijdschrift)artikelen en internetbronnen vermeld horen te worden. Dit heeft mij goed geholpen. Echter blijven er altijd bronnen waarvan je niet precies weet hoe ze genoteerd moeten worden. Een handige site waar ik regelmatig gebruik van maak, is https://www.scribbr.nl/plagiaat-checker/apa-generator/. Het mooie van deze site is dat alle eerder ingevoerde bronnen bewaard blijven. Ik maak best vaak gebruik van dezelfde bronnen waardoor dat systeem me erg veel tijd scheelt. Plus, de bronnen staan gelijk goed in de literatuurlijst.  Het fijne aan deze website is dat je alle gegevens van je bron in moet/ kunt vullen. Dit zorgt ervoor dat de bron zo volledig mogelijk naar voren komt. Via de NHL heb ik af en toe verslagen in moeten leven via Ephorus. Ondanks dat je weet dat je je best doet om de bronnen zo helder mogelijk te plaatsen, ben je dan toch nog altijd bang om plagiaat te plegen. Daarom gebruik ik dit systeem ook niet bij mijn eigen leerlingen. Ik maak ze wel bewust van het feit dat ze dingen tot een bepaalde grens kunnen overnemen of in eigen woorden mogen opschrijven, maar wel met bron erbij. Misschien zou dit systeem een goede optie zijn als leerlingen toch niet goed weten wanneer iets plagiaat is of wanneer niet.